Ο Γιάννης Σμαραγδής γίνεται ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας
Οκτώβριος 2024
Ως εκπρόσωπο του σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών, (European Academy of Sciences and Arts) εξέλεξε τακτικό μέλος της τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη και ακαδημαϊκού στην Ευρώπη Γιάννη Σμαραγδή με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της.
Ο Γιάννης Σμαραγδής γίνεται ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας η οποία ιδρύθηκε το 1990, έχει την έδρα της στο Salzburg της Αυστρίας, γενέτειρα του Mozart, τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας 12 ευρωπαϊκών κρατών και συνδέεται με πλήθος από διακεκριμένα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Μέλη της είναι 38 κάτοχοι βραβείων Νobel και δεκάδες άλλοι με σπουδαίες διεθνείς διακρίσεις.
Η επίσημη υποδοχή του Γιάννη Σμαραγδή ως νέου ακαδημαϊκού στην τάξη των Τεχνών θα γίνει σε ειδική εκδήλωση στην έδρα της Ακαδημίας στο Salzburg στις 9 Μαρτίου. Πρόκειται για τιμητική διάκριση γενικότερης αξίας και ταυτόχρονα επιβράβευση του Έλληνα σκηνοθέτη με το βαθύτατο ελληνικό αποτύπωμα σ´ όλο το έργο του επί 40 χρόνια, με αναφορά στις μεγάλες μορφές και αξίες του οικουμενικού Ελληνισμού, από τον Όμηρο και τους κλασσικούς, τους τρεις μεγάλους πολιτισμούς (Μινωικό, Αρχαίο, Βυζαντινό) έως τη σειρά των μεγάλων επιστημόνων από τους προσωκρατικούς φιλοσόφους έως τους κορυφαίους επιστήμονες και τους σύγχρονους ποιητές Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη, και τον συγγραφέα Καζαντζάκη.
Δήλωση του σκηνοθέτη: "Θεωρώ μεγάλη τιμή να με εκλέξει η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών ως μέλος της και μάλιστα στον τομέα των Τεχνών και του Πολιτισμού. Εκλαμβάνω τη διάκριση αυτή ως τριπλό καθήκον μου: Καθήκον τιμής και μνήμης για τους Έλληνες σκηνοθέτες του Κινηματογράφου και του Θεάτρου, που έγραψαν λαμπρή ιστορία στον τομέα τους με παγκόσμιες επιτυχίες, με ταινίες και με θεατρικές παραστάσεις. Καθήκον να προσπαθήσω στα πλαίσια της Ακαδημίας τον εμπλουτισμό της από εκπροσώπους της σύγχρονης Ελλάδος στους τομείς του Πνεύματος και των Καλών Τεχνών. Υπάρχουν σημαντικοί Έλληνες που το αξίζουν από τους τομείς της Μουσικής, της Ζωγραφικής, της Λογοτεχνίας, του Θεάτρου. Καθήκον να απευθυνθώ ειδικότερα στους δημιουργούς του Κινηματογράφου και της Τηλεόρασης, όπου διακρίνονται ήδη αρκετοί Έλληνες σκηνοθέτες με διεθνείς ορίζοντες, για να υπομνήσω όχι την όποια δική μου επιτυχία και αναγνώριση, αλλά τον κανόνα πως όλοι οι μεγάλοι δημιουργοί του έθνους μας τους τελευταίους αιώνες, οι Πατέρες του νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, σε όλες τις τέχνες γονιμοποίησαν τις μεγάλες ελληνικές αξίες με τα σύγχρονα διεθνή ρεύματα και τις δημιουργικές αναζητήσεις. Με τον συνδυασμό αυτό, ενέταξαν τα έργα τους στην Εθνική και ταυτόχρονα Ευρωπαϊκή, την οικουμενική και παγκόσμια παράδοση μας. Μόνο αυτός ο συνδυασμός, με τις βαθιές εθνικές ρίζες και τις σύγχρονες αναζητήσεις έχει οδηγήσει κάθε δημιουργό, κάθε χώρας σε προσωπική καταξίωση και αναγνώριση μεγάλης εμβέλειας και διαχρονικής αξίας."
Βιογραφία
Γεννήθηκε το 1946 στo Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε σκηνοθεσία στην Ελλάδα και το Παρίσι. Εμφανίζεται το 1972 με την μικρού μήκους ταινία Δύο τρία πράγματα… (12’), με την οποία απέσπασε το πρώτο βραβείο στην Ελλάδα και διάκριση στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ του Καναδά. Ο πολυβραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης έχει μια σταδιοδρομία γεμάτη δημιουργικότητα και μετρά πολλές εμπορικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες στον κινηματογράφο αλλά και την τηλεόραση.
Οι πιο σημαντικές μεγάλου μήκους ταινίες του είναι οι:
2020: ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ – Προετοιμασία και γυρίσματα για την ταινία μεγάλου μήκους πάνω στη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα πολιτικού, Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας επί του Τσάρου Αλεξάνδρου Α’. Πρόκειται για μια Ελληνική, Ρουμανική και Αμερικανική συμπαραγωγή.
*Πριν καν ξεκινήσουν τα γυρίσματα της ταινίας, ο Γιάννης Σμαραγδής βραβεύτηκε με το 1ο διεθνές βραβείο Ιωάννης Καποδίστριας από την Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης.
2017: ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ – Ταινία μεγάλου μήκους, βασισμένη στο αυτοβιογραφικό έργο του συγγραφέα Αναφορά στον Γκρέκο. Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 23 Νοεμβρίου 2017, ενώ έφτασε στην πρώτη θέση του ελληνικού Box Office με 250.000 εισιτήρια. Διεθνής διανομή.
*Επίσημη συμμετοχή στο 51ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Χιούστον (Worldfest) η ταινία απέσπασε 4 βραβεία:
*Grand Remi Award Καλύτερης Ταινίας
*Gold Remi Award Καλύτερης Μουσικής για τον Μίνω Μάτσα
*Gold Remi Award Καλύτερης Φωτογραφίας για τον Άρι Σταύρου
*Houston Broadcast Film Critics Associations Award Καλύτερου Ηθοποιού για τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο
*2 υποψηφιότητες για Gold Remi Award για την Μαρίνα Καλογήρου και τον Θοδωρή Αθερίδη
*Βραβείο Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ischia στην Ιταλία
*Βραβείο Κοινού στο Greek Film Expo της Νέας Υόρκης
*Βραβείο Κοινού στο Greek Film Expo της Ατλάντα
*Του απονεμήθηκε το βραβείο «Προσωπικότητα 2019» για την ταινία Καζαντζάκης από την Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης.
*Τιμητική προβολή στην UNESCO στο Παρίσι
*Συμμετοχή στο 40ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Καΐρου, στο 49ο Διεθνές Φεστιβάλ της Ινδίας (Γκόα), στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, κ.α.
*Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Χιούστον
*Προβολή στο Museum of the Moving Image στη Νέα Υόρκη
*Προβλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφο EUFF στο Τορόντο, καθώς και στο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών στο Μόντρεαλ
*Προβολή της ταινίας στο Πανεπιστήμιο Harvard και στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης
*Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Βηρυτό
*Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Σιγκαπούρη
*Συμμετοχή στο Γαλλόφωνο Φεστιβάλ Ταινιών στο Μπακού
Οργανώθηκαν, επίσης, πολλές ιδιωτικές προβολές σε διάφορες χώρες όπως η Ελβετία, η Γερμανία, η Πολωνία, οι ΗΠΑ (Ουάσιγκτον), κ.λπ.
2012: Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ – Ταινία μεγάλου μήκους, διεθνής συμπαραγωγή (Ελλάδα, Ισπανία, Ουγγαρία). Έφτασε στο Νο2 του ελληνικού box office. Διεθνής διανομή.
*Επίσημη συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο 2012, παρουσία του σκηνοθέτη, της παραγωγού, του πρωταγωνιστή και του συνθέτη
*Επίσημη Συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαγκάης 2013 και της Γκουανταλαχάρα
*Βραβείο Giuseppe Sciacca για την ηθοποιό Olga Sutulova
2007: EL GRECO – Ταινία μεγάλου μήκους, Διεθνής Συμπαραγωγή
*Ρεκόρ εισιτηρίων στην Ελλάδα (1.200.000 θεατές). Ρεκόρ που δεν έχει ξεπεραστεί μέχρι σήμερα και διεθνή διανομή σε πολλές χώρες.
*Το κρατικό κανάλι CBC κατέταξε την ταινία πρώτη ανάμεσα στις πέντε χρυσές ταινίες στο φεστιβάλ του Τορόντο 2008
*8 Kρατικά Βραβεία: 1ο βραβείο ταινίας μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, βραβείο σκηνοθεσίας, φωτογραφίας (Άρις Σταύρου), σκηνογραφίας (Δαμιανός Ζαρίφης), μουσικής (Βαγγέλης Παπαθανασίου), μοντάζ (Γιάννης Τσιτσόπουλος), ήχου (Μαρίνος Αθανασόπουλος) και μακιγιάζ (Αργυρώ Κουρουπού)
*Στο πλαίσιο του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης η ταινία απέσπασε το Βραβείο κοινού και το Βραβείο τεχνικής αρτιότητας της ΕΤΕΚΤ
*Πρώτο βραβείο στον ηθοποιό Juan Diego Botto στο διεθνές φεστιβάλ του Καΐρου 2008
*Βραβείο GOYA για τα κουστούμια της ταινίας στην ενδυματολόγο Lala Huete
*Διεθνές βραβείο “GIUSEPPE SCIACCA 2008”, στην Ρώμη ως ο καλύτερος Ευρωπαίος σκηνοθέτης της χρονιάς 2008για την ταινία EL GRECO.
*Τιμητικό βραβείο «Σοφίης» στους Δελφούς το 2008 από το Εθνικό και Kαποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ταινία του EL GRECO.
*Επίσημη συμμετοχή σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ όπως:
Τορόντο 2008, Σάο Πάολο 2008, Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου 2008 του American Film Institute στηνWashington, Κάιρο 2008, Γκουανταλαχάρα 2009, Pantalla Pinamar στην Αργεντινή, κ.α.
2004: ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ – Ντοκυμαντέρ, αφιέρωμα στον πρώτο Έλληνα νικητή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, Μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη (60 λεπτά). *Πρώτο Διεθνές Βραβείο "Guirlande d' Honneur 2004" στο Φεστιβάλ SPORTS MOVIES στο Μιλάνο, Ιταλία.
1996: ΚΑΒΑΦΗΣ – Ταινία μεγάλου μήκους (90'). Έφτασε στην πρώτη θέση στο ελληνικό Box Office και για 12 συναπτά έτη προβαλλόταν στον κινηματογράφο Accattone του Παρισίου. Ρεκόρ που δεν έχει γίνει από καμία άλλη ελληνική ταινία.
*5 Κρατικά Βραβεία: Βραβείο καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας, φωτογραφίας (Νίκος Σμαραγδής), Β’ Γυναικείου ρόλου (Μάγια Λυμπεροπούλου), μακιγιάζ (Αργυρώ Κουρουπού)
*Δυο διεθνή βραβεία μουσικής για τον Βαγγέλη Παπαθανασίου από τα φεστιβάλ Γάνδης Βελγίου και Βαλένθια Ισπανίας
*Υποψήφια για το βραβείο Grand Prix στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Φλάνδρας
*Υποψήφια για το βραβείο Golden Astor στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Mar del Plata της Αργεντινής.
*Επίσημη συμμετοχή στα φεστιβάλ Βερολίνου, Τορόντο, Σάο Πάολο, Μπρισμπέιν, Ιερουσαλήμ, Στοκχόλμης, καθώς και σε άλλα 50 διεθνή φεστιβάλ
*Μεγάλη εισπρακτική επιτυχία στην Ελλάδα
*Η ελληνική υποψηφιότητα στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου (Βραβεία Φελίξ 1997)
1983: ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ – Ταινία μεγάλου μήκους
*Κρατικό Βραβείο καλύτερης ταινίας στην Ελλάδα .
*Υποψήφια για το Χρυσό Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας .
1982: ΑΛΑΛΟΥΜ – Ταινία μεγάλου μήκους. Σπονδυλωτή ταινία μεγάλου μήκους σε τρία μέρη με τον Χάρυ Κλυνν. Σκηνοθεσία του ενός μέρους. Η εμπορικότερη ταινία της χρονιάς.
1981: ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΝΥΧΤΑ, ΚΥΡ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ - τηλεταινία (60’). Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Έλληνα συγγραφέα Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Έχει προβληθεί σε πολλές τηλεοράσεις και μουσεία του εξωτερικού, όπως Χάρβαρντ, MIT, Centre Pompidou κ.α. Στην ελληνική τηλεόραση έχει προβληθεί πάνω από πενήντα (50) φορές.
1975: ΚΕΛΙ ΜΗΔΕΝ – Ταινία μεγάλου μήκους
*Τιμητική Διάκριση, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
*Υποψήφια για βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Κάρλοβυ Βάρυ.
1972: ΔΥΟ, ΤΡΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ…– Ταινία μικρού μήκους
*Πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας
*Τιμητική Διάκριση στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Μοντρεάλ
Σ Ε Ν Α Ρ Ι Α Μ ΥΘ Ο Π Λ Α Σ Ι Α Σ
2019: ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ - Ταινία μεγάλου μήκους.
2014: ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ - Ταινία μεγάλου μήκους.
2012: Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ – Ταινία μεγάλου μήκους.
2007: EL GRECO – Ταινία μεγάλου μήκους.
2004: ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ – Δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ (60’)
1996: ΚΑΒΑΦΗΣ – Ταινία μεγάλου μήκους (90')
1983: ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ – Ταινία μεγάλου μήκους
1981: ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΝΥΧΤΑ, ΚΥΡ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ - τηλεταινία (60’).
1975: ΚΕΛΙ ΜΗΔΕΝ – Ταινία μεγάλου μήκους
1972: ΔΥΟ, ΤΡΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ…– Ταινία μικρού μήκους
Επίσης, ο Γιάννης Σμαραγδής έχει γράψει όλα τα σενάρια των ντοκιμαντέρ του καθώς και πολλά σενάρια των τηλεοπτικών σειρών του.
Τ Η Λ Ε Ο Π Τ Ι Κ Ε Σ Σ Ε Ι Ρ Ε Σ
2001: ΤΑ ΧΑΪΔΕΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ – Κοινωνική σειρά παρέμβασης στοχασμού και χιούμορ 18 ημίωρων επεισοδίων για την ΕΤ1
*Α΄ Βραβείο καλύτερου ανδρικού ρόλου στον Σωτήρη Μουστάκα
1988: ΣΙΓΑ… Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ - Κινηματογραφημένη σειρά 13 επεισοδίων (45’). Θεωρήθηκε η καλύτερη τηλεοπτική σειρά στην Ελλάδα από καταβολής ελληνικής τηλεοράσεως. Προβλήθηκε σε πολλές τηλεοράσεις του εξωτερικού
*Υποψήφια για βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο Τηλεοπτικό Φεστιβάλ της Πράγας 1989
*Ρεκόρ τηλεθέασης στην Ελληνική Τηλεόραση.
1987: ΧΑΙΡΕ ΤΑΣΟ ΚΑΡΑΤΑΣΟ - Κινηματογραφημένη σειρά 13 επεισοδίων (45’).
*Βραβείο σκηνοθεσίας
*Πρώτη σε θεαματικότητα στην Ελλάδα.
1985: ΧΑΤΖΗΜΑΝΟΥΗΛ - Κινηματογραφημένη σειρά 5 ωριαίων επεισοδίων. *Ρεκόρ θεαματικότητας στην Ελλάδα .
*Προβολή σε πολλές διεθνείς τηλεοράσεις
Ν Τ Ο Κ Ι Μ Α Ν Τ Ε Ρ
2022: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ - Ντοκιμαντέρ (60’) πάνω στην ζωή και τον αγώνα του μεγάλου Έλληνα οπλαρχηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη για την απελευθέρωση της Ελλάδος.
2021: ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ - Ντοκιμαντέρ (60’) πάνω στην ζωή του μεγάλου Έλληνα πολιτικού Ιωάννη Καποδίστρια.
*Παγκόσμια πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ στην Γενεύη της Ελβετίας, ενώ ακολούθησε δεύτερη στην Αθήνα. Και οι δυο προβολές στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία.
2009: ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΒΑΡΒΑΚΗ - Ντοκιμαντέρ (40’) πάνω στην ζωή του μεγάλου Έλληνα Ευεργέτη.
*Επίσημη συμμετοχή στο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2010
*Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ JIHLAVA 2010
2004: ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ – Ντοκιμαντέρ (50’) για τα Χριστιανικά Μνημεία της Ελλάδας με την συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου της Ελλάδος
1998: «ΕΚΟΜΙΣΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΝ» - σειρά 40 πολιτιστικών πενταλέπτων για την ΕΤ1
1996: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ ( 30')
1990-1993: Η ΔΕ ΠΟΛΙΣ ΕΛΑΛΗΣΕΝ - 32 δοκίμια, 30’ έκαστο. Ποιητές και Πόλεις (ΠΟΡΟΣ-ΣΕΦΕΡΗΣ, ΑΝΔΡΟΣ-ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ, ΚΑΒΑΦΗΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, ΛΕΣΒΟΣ-ΕΛΥΤΗΣ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, ΝΑΥΠΛΙΟ-ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ, ΔΕΛΦΟΙ-ΣΕΦΕΡΗΣ, ΕΛΕΥΣΙΣ-ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ-ΔΗΜΟΥΛΑ, ΠΑΤΜΟΣ-ΠΑΠΑΔΙΤΣΑΣ, ΣΑΜΟΣ-ΡΙΤΣΟΣ, ΜΑΝΗ- ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ, ΧΙΟΣ/ΟΜΗΡΟΣ-ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΜΟΥΝΤΕΣ, κ.α)
*Τηλεοπτικό βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τον Γιάννη Σμαραγδή και Καλύτερης Φωτογραφίας (Νίκος Σμαραγδής).
Προβλήθηκαν σε πολλές τηλεοράσεις του εξωτερικού, αγοράστηκε από πολλά πανεπιστήμια, όπως τα HARVARD και BOSTON COLLEGE των ΗΠΑ, και προβλήθηκε σε πολλά μουσεία του κόσμου.
1984: «ΜΕΙΔΙΩΜΕΝ ΚΑΘΟΔΟΝ» - Οκτώ ημίωρα ντοκιμαντέρ. (H ΜΠΑΝΤΑ ΔΙΑΣΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ, ΑΚΚΟΡΝΤΕΟΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΝΥΧΤΑ, ΤΑ ΞΩΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΛΑΤΕΡΝΑΤΖΗΣ Ο ΕΣΧΑΤΟΣ, Ο ΑΡΚΟΥΔΙΑΡΗΣ ΜΕ ΤΟ ΝΤΕΦΙ, κ.α.)
1984: ΑΙΓΑΙΟ – ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ ΣΤΟΝ ΕΛΥΤΗ – Ντοκιμαντέρ 30’.
1981: ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΙΧΗ - Η ΕΡΤ στην Βόρεια Ελλάδα
1981: Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΠΑ – Η ΕΡΤ στην Βόρεια Ελλάδα
1980: ΓΑΜΟΣ ΣΤΟ ΒΕΛΒΕΝΔΟ – Η ΕΡΤ στην Βόρεια Ελλάδα
1980: ΚΤΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΛΕΚΑΝΟΙ – Η ΕΡΤ στην Βόρεια Ελλάδα
1979: ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΒΟΪΟ – Η ΕΡΤ στην Βόρεια Ελλαδα
1978: ΒΕΡΓΙΝΑ 1978 μ.Χ. – Η ΕΡΤ στην Βόρεια Ελλαδα
Ο Π Ε Ρ Α
97: Η ΟΠΕΡΑ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ - όπερα, Μέγαρο Μουσικής. Σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή, μουσική Νίκου Μαμαγκάκη, λιμπρέτο Νάσος Θεοφίλου..
Τ Ι Μ Η Τ Ι Κ Α Β Ρ Α Β Ε Ι Α & Δ Ι Α Κ Ρ Ι Σ Ε Ι Σ
*Τον Οκτώβριο του 2024 εκλέχτηκε Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.
*Τον Σεπτέμβριο του 2023 το Ευρω-Αμερικανικό Συμβούλιο Γυναικών (EAWC) του απένειμε το τιμητικό βραβείο ΑΡΤΕΜΙΣ.
*Τον Ιούνιο του 2022 του απονεμήθηκε το 1ο διεθνές βραβείο «Ιωάννης Καποδίστριας» από την Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης.
*Τιμητικό αφιέρωμα στο έργο του σκηνοθέτη στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ με προβολή τριών ταινιών του: ΚΑΒΑΦΗΣ, EL GRECO και ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ
*Του απονεμήθηκε το βραβείο «Προσωπικότητα 2019» για την ταινία Καζαντζάκης από την Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης.
*Ψηφίστηκε στο διαδίκτυο ως ο δημοφιλέστερος καλλιτέχνης για τα έτη 2012-2013
*Τιμητική διάκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Κινητικότητα των Νέων στην Έρευνα και την Τεχνολογία στην εκδήλωση Αριστεία: Έλληνες Πρότυπα για τη Νέα Γενιά 2010
*Διεθνές βραβείο “GIUSEPPE SCIACCA 2008”, στην Ρώμη ως ο καλύτερος Ευρωπαίος σκηνοθέτης της χρονιάς 2008για την ταινία EL GRECO.
Μετά τη βράβευσή τοποθετήθηκε ως τιμητικό μέλος της Επιτροπής Προεδρίας των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca και διορίστηκε υπεύθυνος του τμήματος Κινηματογράφου και Θεάτρου.
*Τιμητικό βραβείο «Σοφίης» στους Δελφούς το 2008 από το Εθνικό και Kαποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ταινία του EL GRECO
*Διεθνές βραβείο από το Ευρωπαϊκό-Αμερικανικό Συμβούλιο Γυναικών στην Santa Barbara στην Καλιφόρνια
*ΧΡΥΣΗ ΑΡΤΕΜΙΣ από το Ευρωπαϊκό-Αμερικανικό Συμβούλιο Γυναικών το 2008
*Τιμητικό Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ κινηματογράφου Maremetraggio της Τεργέστης
*Ψηφίστηκε Σκηνοθέτης της Χρονιάς 2008, στο περιοδικό STATUS
*Ο Γιάννης Σμαραγδής είναι μέλος εκ προσωπικοτήτων της Ένωσης Αμερικανών Σκηνοθετών.
ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Το 2018 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ το βιβλίο του κριτικού και θεωρητικού κινηματογράφου Μίμη Τσακωνιάτη με τίτλο Γιάννης Σμαραγδής: Ο Αρχιτέκτονας της Ψυχής-Καλή σου νύχτα, κυρ Αλέξανδρε. Το 2020 κυκλοφόρησε, επίσης από τις Εκδόσεις Αρμός το δεύτερο βιβλίο της σειράς Καβάφης-Γιάννης Σμαραγδής: Ο Αρχιτέκτονας της Ψυχής του Μίμη Τσακωνιάτη, ενώ το καλοκαίρι του 2022 κυκλοφόρησε το τρίτο βιβλίο El Greco – Γιάννης Σμαραγδής: Ο Αρχιτέκτονας της Ψυχής.
Ο Γιάννης Σμαραγδής διετέλεσε καθηγητής ΜΜΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ δίδαξε σενάριο και σκηνοθεσία σε σχολές κινηματογράφου. Έχει εκδώσει 2 βιβλία ως συγγραφέας: Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΜΗ ΟΡΑΤΟΥ - 1995 και ΚΑΒΑΦΗΣ - λογοτεχνική μορφή του σεναρίου ΚΑΒΑΦΗΣ - 1996, καθώς και το διήγημα Η ΕΛΑΦΙΝΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ, 2006.